El Servei d'Atenció Integral-SAI Segrià ha fet durant el que portem d’any 2020 set atencions personals, entre denúncies, consultes, gestions de tràmits i peticions d’informació concreta sobre protocols, les mateixes que es van fer en tot el 2019. Ha estat durant el confinament que aquest servei ha cursat la primera denúncia per discriminació LGBTI des que es va posar en marxa el servei al Consell Comarcal del Segrià, l’any 2018.
A banda de l'atenció personalitzada, el SAI Segrià també es dedica a sensibilitzar i informar a persones i entitats per tal de mostrar la diversitat d'orientació sexual i d'identitat de gènere i prevenir LGBTifòbia. Aquest recurs, que forma part de la Xarxa Pública de Serveis d'Atenció Integral LGBTI de Catalunya, pretén donar resposta a situacions de discriminació i a qualsevol necessitat d'acompanyament, suport o informació que tingui la ciutadania en relació a la diversitat sexual i de gènere, i consolidar-se com un referent local LGBTI.
Entre les actuacions fetes durant l'any 2019 destaquen els serveis en els àmbits de la infància. A més de l'acompanyament als professionals d'Infància del Consell Comarcal del Segrià (primària, Equip d'Atenció a la Infància i l'Adolescència-EAIA i Servei d'Integració en Família Extensa-SIFE), es van fer quatre assessoraments personalitzats en escoles i instituts, tallers en matèria de coeducació i diversitat i de construcció del gènere i relacions respectuoses, així com formacions en centres escolars, i professionals de l'EAIA i SIFE. A més, també ha dut a terme formació genèrica a la plantilla del Consell Comarcal sobre el deure d'intervenció.
El SAI Segrià també ha fet tasques de sensibilització entre la gent gran, facilitant cartells en favor de la diversitat als centres residencials i de dia dels municipis del Segrià i lliurant document amb terminologia LGBTI i conceptes bàsics als participants del Consell Consultiu de la Gent Gran, destacant el paper dels avis i les àvies com a transmissors de valors.
Pel que fa a l'àmbit cultural, l'any passat el SAI Segrià va fer una guia de literatura de gènere, va introduir la temàtica LGBTI en les preguntes del Pubillatge Comarcal i va participar en la pintada de diversos graffitis amb l'arc de Sant Martí.
En l'àmbit institucional, destaquen l'acord del Ple per adequar els formularis del Consell Comarcal del Segrià i impulsar les polítiques LGBTI (desembre 2019), una formació de càrrecs electes, la difusió de totes les efemèrides LGBTI des de l'ens comarcal i entre els ajuntaments del Segrià, i l'adquisició de 40 banderes amb l'arc de sant Martí, que s'enviaran en els propers dies a tots els consistoris.
Durant el confinament, la Xarxa Pública de Serveis d'Atenció Integral LGBTI de Catalunya ha posat en marxa una campanya per recordar que, malgrat la situació generada per la pandèmia del COVID-19, els SAI segueixen donant resposta a situacions de discriminació i a qualsevol necessitat d'acompanyament, suport o informació en relació a la diversitat sexual i de gènere.
Per a qualsevol consulta, es pot contactar amb el punt SAI del Segrià al correu electrònic: sai@segria.cat.