El passat dimarts 29 de setembre, el Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) recollia l’ordre on es publicaven les basesreguladores que han de definir la propera convocatòria dels ajuts Leader, que en aquest cas, ja serà la darrera convocatòria que s’emmarca en el Programa de Desenvolupament Rural 2014-2020.
Els ajuts Leader són subvencions a fons perdut que poden arribar fins un 40% de la inversió en el cas del sector privat i fins a un 80% en cas de les entitats públiques, situades a l’àmbit territorial Leader.
L’objectiu principal d’aquests ajuts és fomentar la realització d’inversions que generin activitat econòmica en les zones rurals, la creació i/o manteniment de llocs de treball, principalment de dones i joves, i estan adreçats fonamentalment a actuacions per a la millora dels processos de transformació i comercialització dels productes agraris, la creació i desenvolupament de microempreses i pimes, el foment d’activitats turístiques, i la conservació i millora del patrimoni rural.
L’Associació Leader de Ponent, entitat que s’encarrega de gestionar aquests ajuts en el seu àmbit territorial, compta amb una dotació pressupostària de 763.660,34 € per al finançament d’inversions de microempreses, petites i mitjanes empreses o ens públics dels 74 municipis de les comarques del Pla d’Urgell, l’Urgell, les Garrigues i el Segrià Sud.
En aquest moment, i amb les restriccions sanitàries vigents, l’Associació Leader de Ponent ha apostat per canviar el model de difusió d’aquests ajuts, que abans es feien a través de sessions informatives en diferents llocs de l’àmbit territorial de l’Associació. Enguany, des de l’entitat, s’ha realitzat i difós una animació per les xarxes socials per explicar les diferents sessions informatives virtuals que es faran tots els divendres a les 9.30h, amb alguna opció de tarda, per tal d’explicar les bases reguladores d’aquests ajuts i el procediment que es segueix. Les persones interessades han d’omplir un formulari que trobaran al web de l’Associació (www.leaderponent.cat) i rebran l’enllaç per connectar-se a la sessió.
El que es vol aconseguir amb la campanya és fer una crida a tots els projectes que volen potenciar el territori i que es corresponen amb els criteris de l’ajuda a presentar-se.
Sobre l’Associació Leader de Ponent
L’Associació Leader de Ponent és una entitat sense ànim de lucre constituïda l'any 2015 amb l'objectiu de promoure i recolzar activitats que garanteixin el desenvolupament econòmic sostenible al món rural gestionant el Programa Leader 2014-2020. El territori d’actuació de l’Associació Leader de Ponent engloba les comarques del Pla d’Urgell, l’Urgell, les Garrigues i el Segrià Sud i els seus 74 municipis.
És un dels 11 Grups d'Acció Local (GAL) de Catalunya, seleccionat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya; i compta amb el suport dels consells comarcals del Pla d’Urgell, l’Urgell, de les Garrigues i del Segrià i de la Diputació de Lleida.
Es treballa a través de quatre grans eixos: gestionem una línia d'ajuts per a la creació, ampliació o millora d'empreses al món rural, creem espais de debat en diferents àmbits com la Taula de seguiment de la Transició Energètica a Ponent, la taula de treball sobre les construccions en terra o la taula de treball del projecte Espais Naturals de Ponent. També organitzem jornades tècniques de formació i desenvolupem projectes que responen a les necessitats del nostre territori i coordinem i participem en altres projectes de cooperació amb altres Grups d'Acció Local. Els dos projectes de cooperació de l’Associació Leader de Ponent són Gustum, que té com a objectiu la promoció del producte agroalimentari local i artesà a través de diferents accions i la creació de sinergies amb altres sectors com el turisme, la gastronomia i el petit comerç; i Espais Naturals de Ponent, l’objectiu del qual és realçar el valor dels espais naturals de Ponent, entre la població local, per tal de garantir la seva preservació i entre la població forana, per tal de fomentar l'ecoturisme; tot diversificant i potenciant l'economia al territori.
Tots dos són finançats pel Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya (57%) i pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER) (43%).