Maials, Torres de Segre, Almacelles, Benavent de Segrià, Sunyer, Corbins, Seròs, Alguaire, Torrefarrera i Soses seran les seus d’un cicle que s’ha adherit al Centenari de la creació de l'Obra del Cançoner Popular de Catalunya
L'àrea de Cultura del Consell Comarcal del Segrià recupera un dels projectes amb més història després d'una aturada durant les restriccions per la pandèmia
El cicle Segrià Corals 2022 oferirà concerts en deu poblacions des del 22 de maig fins al 13 de novembre, tot plegat en la 16a edició d'un dels projectes amb més tradició i arrelament dins de l'àrea de Cultura del Consell Comarcal del Segrià i que es recupera després d'haver-se hagut d'anul·lar per la pandèmia. En aquesta ocasió, el cicle comptarà amb les actuacions d’una quinzena de formacions de cantaires i s’adherirà a la commemoració del Centenari de la creació de l'Obra del Cançoner Popular de Catalunya, amb la interpretació, per part de totes les corals, de dues peces representatives.
En aquesta edició, les corals participants seran el Petit Cor Cantàtor i la Coral Clavellina, de Torrefarrera; la Coral La Primavera Artesenca, d’Artesa de Lleida; la Coral Estels de l'Associació Cultural de Dones d'Almacelles (ACDA) i la Coral Veus del Roser, d'Almacelles; la Coral Bell Camp i la Coral Ginestell, d’Alguaire; el Conjunt de Veus Cordeveus, de Corbins; la Coral Flor d’Espígol de Rosselló; la Coral La Palometa, de Puigverd de Lleida; la Coral Montserratina, de Raimat; la Coral La Lira, de Torres de Segre; la Coral El Roser, de Massalcoreig; la Coral Sant Bartomeu, d’Alpicat; i la Coral l'Alzina, d'Alcarràs.
El cicle es posarà en marxa el 22 de maig a Maials, seu del concert inaugural. Després el Segrià Corals visitarà Torres de Segre i Almacelles, i farà una aturada a l'estiu. A partir del setembre es reemprendran les actuacions, que es faran durant la tardor a Benavent de Segrià, Sunyer, Corbins, Seròs, Alguaire, Torrefarrera i Soses. Cada actuació comptarà amb la participació de tres de les corals adherides al projecte i un cant comú al final de cada concert.
Cal remarcar que el cicle Segrià Corals se sumarà enguany a la commemoració del Centenari de la creació de l'Obra del Cançoner Popular de Catalunya, introduint com a cant comú en tots els concerts peces musicals originàries del cançoner i donant a conèixer la cançó popular com a element del patrimonial cultural immaterial, com a eina de participació i cohesió social.
Aquests i altres detalls es van començar a tancar en la trobada anual de les entitats adherides al cicle Segrià Corals, que es va celebrar a Massalcoreig el passat 21 de febrer. Durant aquesta cita, es va manifestar la necessitat de recuperar el moviment coral tan present a la comarca, que es va veure interromput els dos darrers anys arran de la pandèmia. Ara, però, les corals han reprès la seva activitat amb gran vitalitat i amb ganes de recuperar el temps perdut i tornar a trepitjar els escenaris.
És en aquest punt on el cicle de cant Segrià Corals vol tornar a ser un element clau, sempre amb l’objectiu de donar suport a les entitats de cantaires del Segrià i fomentar el cant coral als municipis del territori a través d'una programació de concerts de periodicitat anual als municipis adherits.
La iniciativa compta amb el suport de la Diputació de Lleida mitjançant l'Institut d'Estudis Ilerdencs i amb la col·laboració dels ajuntaments adherits.