Aquest ha estat un dels eixos de la reunió entre els representants del Consell Comarcal del Segrià i els de la Unió de Polígons de Catalunya (UPIC).
La diagnosi es farà durant l'últim trimestre de l’any i està inclosa dins les accions del pla de l'AODL del Segrià.
El Consell Comarcal del Segrià analitzarà els 26 polígons industrials de la comarca amb l’objectiu de millorar el coneixement que es té dels polígons industrials de la comarca del Segrià i de la seva situació. En aquest estudi, que es durà a terme durant aquest últim trimestre de l’any, s’analitzaran les característiques principals, les mancances i els punts forts dels polígons industrials per tal de poder identificar les actuacions que s’han de portar a terme arreu del territori que permetin la millora de la competitivitat del teixit productiu i logístic. La finalitat d’aquest estudi és crear ocupació al territori, generar noves oportunitats econòmiques d’alt valor afegit i consolidar el teixit econòmic actual.
Així s’ha establert en la reunió que han mantingut el cap de l’àrea de Promoció Econòmica del Consell Comarcal del Segrià, Josep Lluís Huguet, i el gerent del Consell, Sergi Fo, amb el president de la Unió de Polígons de Catalunya (UPIC), Xavier Sunyer; la directora d’aquest organisme, Sílvia Solanellas; i l’Agent d’Ocupació i Desenvolupament Local del Consell (AODL), Iolanda Alarcón. La trobada s’emmarca dins les accions que porta a terme l’AODL per a l’elaboració del Pla Estratègic del Segrià, acció subvencionada pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya i l’FSE, en el marc dels programes de suport al desenvolupament local.
Un dels punts importants que s’analitzarà en aquest estudi serà la fugida d’empreses del Segrià a la Franja de Ponent. És una de les amenaces més grans que actualment pateix la comarca del Segrià, i des de l’Àrea de Promoció Econòmica del Consell es vol analitzar aquesta situació amb dades més quantitatives i qualitatives per tal de pal·liar la deslocalització d’empreses cap a la Franja i pensar en futures accions i argumentaris que ajudin a atreure empreses als polígons de la comarca.
Cal destacar que en el Pla Estratègic iniciat al 2018 ja s’establia la necessitat d’impulsar processos d’adequació del sòl industrial a les necessitats de les empreses del territori. Aquest estudi sobre el sòl industrial existent servirà de base per crear un nou catàleg de sòl industrial amb la finalitat d'afavorir la captació de noves activitats econòmiques, tenint en compte el model d’atracció d’empreses de la Franja de Ponent, la manca d’adequació del sòl industrial de la comarca i el cost del terreny.
L'estudi es compondrà d’una anàlisi de l’estat de situació dels PAE (Polígons d’Activitat Econòmica) del Segrià i una valoració de les oportunitats i amenaces, en la qual es tindrà en compte l’entorn municipal i supramunicipal que els influeix. També s’elaborarà un relat d’atractivitat d’inversió de la comarca que inclourà argumentaris per tal de pal·liar al màxim la deslocalització de les empreses. El document comptarà també amb un apartat de conclusions per tal que el Consell Comarcal del Segrià disposi d’una base de dades que ajudin a establir estratègies i sinergies amb la resta d’entitats del territori amb l’objectiu d’atreure empreses i talent als polígons de la comarca.