Es donarà a conèixer la biografia i el llegat d’aquestes dones en un calendari i una exposició itinerant que s’inaugurarà el 8 de març
El Consell Comarcal del Segrià ha presentat aquest dimecres el projecte “Històriques. Dones que han fet història” amb el qual es vol difondre la biografia de 12 dones pioneres d’arreu del món que han deixat un destacat llegat en diferents àmbits, malgrat no sempre han tingut reconeixement. Es tracta d’una col·lecció d’il·lustracions que es podran veure en diferents accions com un calendari o una exposició itinerant.
La primera acció serà la distribució de 300 calendaris de sobretaula, que es repartiran als ajuntaments del Segrià i la plantilla del Consell Comarcal. D’altra banda, s’estan acabant de dissenyar altres accions, com una exposició itinerant composada per 12 tòtems de 2 metres d’alçada mòbils i sostenibles amb les imatges i les biografies d’aquestes 12 dones. Tindrà el tet de sortida per commemorar el 8 de març i després es podrà veure en diferents municipis o centres escolars.
El vicepresident del Consell Comarcal i cap de l’àrea de Serveis Socials, Toni Bosch, s’ha mostrat molt satisfet per la iniciativa, que està emmarcada dins el projecte transversal “Al Segrià, iguals”, de foment de la igualtat: “amb aquest projecte, volem reivindicar i posar en valor dones que han fet història i donar-les a conèixer per reescriure una història que sovint escriuen els homes.
Bosch ha destacat que “ha sigut molt difícil triar només 12 dones, però hem intentat que hi fossin presents dones contemporànies -algunes de les quals encara viuen-, de tots els continents, dones racialitzades, i vinculades a diferents disciplines”. Així, hi ha representants de l’àmbit de la pintura, la música, la física, la tecnologia, l’aviació o les expedicions espacials, entre altres.
Bosch ha posat èmfasi en el fet que “són dones que en molts casos no han rebut el reconeixement que es mereixen o que haurien tingut si haguessin sigut homes. De fet, algunes fins i tot han transcendit amb el cognom dels seus marits, adquirits després del matrimoni. En aquests casos, en el projecte hem volgut destacar el nom i cognom de naixement de les dones.”
És el cas, per exemple, de la compositora i pianista CLARA SCHUMANN. En realitat es deia CLARA WIECK, però va adoptar el cognom de casada i a més va dedicar bona part de la seva vida a impulsar l’obra del seu marit, ja que els estereotips de l’època la van portar a romandre en un segon pla.
En altres casos, com HEDY LAMARR, s’ha volgut posar el focus en el fet que, tot i ser la precursora de la tecnologia sense fils que utilitzem actualment, el reconeixement i la fama li van arribar des de la seva faceta d'actriu, una bona mostra de com una dona pot ser reconeguda dins de les parcel·les que socialment li són assignades de forma tradicional i estereotipada.
A la presentació del projecte hi ha assistit la diputada d’Igualtat, Helena Martínez, que ha felicitat la iniciativa del Consell per “posar en valor les dones i la seva contribució al desenvolupament econòmic i social”. Així, ha destacat la importància de treballar des de les institucions per fomentar la igualtat dia a dia: “fent una tasca de formigueta que no sempre és visible surten projectes tan bonics com aquest.”
D’altra banda, la dissenyadora del projecte, Ruth Alba Jové, ha explicat el procés creatiu de la col·lecció, des de l’anàlisi dels personatges, passant per l’estudi de fotografies, fins al disseny de les il·lustracions. En aquest sentit, ha destacat que finalment es va optar per dibuixar-les amb llapis i tinta molt fina i en blanc i negre per arribar a la màxima puresa i sinceritat i reflectir l’ànima de les protagonistes. A més, a cada il·lustració se li ha assignat un color de fons vinculat al seu origen o història.
Pel que fa al material utilitzat, en destaca la sostenibilitat, ja que les impressions s’han fet amb tintes netes sobre cartró blanc.
Les 12 dones que formen part del projecte són:
WANGARI MUTA MAATHAI (1940-2011) – biòloga, activista i ecologista kenyana. Primera dona africana amb Premi Nobel de la Pau (2004)
ADELINE VIRGINIA STEPHEN (Virginia Wolf) (1882-1941) – escriptora i editora anglesa
MARIA SKLODOWSKA (Marie Cuire) (1867-1934)– física i química polonesa (coneguda per l’estudi la radioactivitat)
ROSA L. McCAULEY PARKS (Rosa Parks) (1913-2005) – activista nord-americana pels drets civils
HEDWIG EVA MARIA KIESLER (Hedy Lamarr) (1914-2000) – actriu i inventora austríaca i nord-americana (xarxes sense fils)
MALALA YOUSAFZAI (1997) – estudiant i activista pakistanesa pel dret de les nenes i dones a l’educació. Dona més jove a rebre un Premi Nobel de la Pau (2014)
SIMONE DE BEAUVIOR (1908-1986) – filòsofa, professora i escriptora francesa destacada del feminisme
CLARA WIECK (Clara Schumann) (1819-1896) – compositora, pianista i professora de música alemanya que va impulsar l’obra del seu marit
FRIDA KAHLO (1907-1954) – pintora mexicana que va abordar obertament temes com la sexualitat o l’avortament
VALENTINA TEREIXKOVA (1937) – cosmonauta i enginyera russa. Primera dona a volar a l’espai (1963). Actualment es dedica a la política
AMELIA EARHART (1897-1937) – aviadora nord-americana. Va impulsar l’aviació entre les dones i la primera que va travessar l’Atlàntic en solitari.
MARIA MONTESSORI (1870-1952)– pedagoga, científica, filòsofa i metgessa italiana, coneguda pel seu mètode pedagògic
El projecte està impulsat pel servei d’Igualtat del Consell Comarcal i compta amb el suport de l’àrea d’Igualtat de la Diputació de Lleida.