1 d’octubre de 2021, Dia Internacional de la Gent Gran
En la Resolució 45/106 del 14 de desembre de 1990, l’Assemblea General de l’ONU va determinar l’1 d’octubre com el Dia Internacional de la Gent Gran.
Aquesta data la commemorem any rere any per visibilitzar la destacable aportació que les persones grans fem perquè avanci la nostra societat.
Aprofitant aquesta celebració i mitjançant el Consell de la Gent Gran de Catalunya, volem manifestar que encara hi ha aspectes discriminatoris greus per raó d’edat, atès que sovint la vellesa s’associa a estereotips negatius i generalistes.
Som ciutadans de ple dret i una bona part de nosaltres no només aportem un moviment econòmic associat a la nostra edat, sinó que enriquim la societat amb experiència, coneixement i dedicació desinteressada a la família i la comunitat.
La pandèmia de la COVID-19 ha posat de manifest greus llacunes en la protecció dels drets de les persones grans en tot el món. En molts casos, se’ns ha discriminat per raó d’edat, se’ns han negat els nostres drets, hem tingut dificultats per accedir als serveis sanitaris i hem patit abusos i un tracte inadequat. Aquests fets han contribuït a agreujar els efectes letals de la malaltia envers la gent gran, que ha tingut un gran impacte precisament a causa d’aquestes mancances.
Les dificultats amb què ens trobem són nombroses. Per aquest motiu calen, més que mai, polítiques públiques que reconeguin la gent gran com a ciutadans de ple dret i, a la vegada, que enforteixin la qualitat dels serveis públics.
Demanem que les administracions implicades en els acords aprovats en el 8è Congrés Nacional de la Gent Gran de Catalunya col·laborin plegades perquè les solucions que s’adoptin no desaprofitin mitjans personals ni econòmics.
Volem manifestar que nosaltres no som uns simples consumidors de serveis i recursos, sinó que tenim la voluntat de continuar aportant el nostre saber i la nostra experiència, però exigim que se’ns tingui en compte en tots els àmbits, especialment en el de la tecnologia, que en molts casos ens dificulta i ens impedeix fer ús de certs serveis.
Per tant, volem tenir veu i treballar per decidir el nostre present i el vostre futur, a fi de viure amb benestar i dignitat.
Aquests punts els defensem no només en benefici de les persones grans d’avui, sinó també de les properes generacions, perquè amb una mica de sort també arribaran a ser grans.
Estem disposats a participar i a treballar per potenciar l’estat del benestar social.
En definitiva, reivindiquem que la nostra veu s’escolti, a fi de vehicular les nostres demandes i reflexions, i de millorar la nostra qualitat de vida mitjançant la participació. Reclamem que les administracions locals s’impliquin per crear instruments de participació per a la nostra generació. Aquest és un objectiu comú, el nostre i el de tota la ciutadania.
Per aquest motiu, mitjançant aquest Consell demanem que els poders públics promoguin i garanteixin les obligacions i responsabilitats que tenen en matèria de drets humans envers les persones grans, i que ens facilitin els processos per poder participar en totes les accions.
El seguiment del postCongrés, tal com s’ha plantejat i amb l’impuls de l’Oficina de Gent Gran Activa i el suport del Departament de Drets Socials, ens pot proporcionar, per fi, gestions i accions que ens ajudin a perfilar i aprovar polítiques públiques que aportin solucions dignes per a la vida de les persones grans.
Comissió Executiva del Consell de la Gent Gran de Catalunya