Les tècniques del Consell Comarcal del Segrià ajuden 30 joves a trobar feina i a d’altres, en la recerca de treball o a fer formació.
Les dues tècniques del Programa Referent d’Ocupació Juvenil del Consell Comarcal del Segrià han atès durant quatre mesos (de maig a agost) 152 joves per assessorar-los a nivell formatiu o en la recerca de feina. D’aquests, cal destacar que 30 joves han estat treballant durant l’estiu o encara treballen, mentre que una vintena han acudit al servei principalment per demanar orientació formativa.
L’objectiu del programa és incentivar la continuïtat formativa i alhora facilitar i acompanyar la transició de les persones joves entre el món educatiu i el món laboral i/o ocupacional. Entre les tasques que es fan hi ha el suport a la recerca de feina activa, la inscripció a borses de treball, el reconeixement de competències i habilitats, donar a conèixer els recursos formatius, etc.
De les persones ateses en el segon quadrimestre de l’any, gairebé un centenar eren noves usuàries del servei. La resta ja n’havien fet ús i se’ls ha continuat oferint suport, sobretot en les incidències de beques i preinscripcions o matrícules als estudis post obligatoris.
Pel que fa a la tipologia de demandes, a principi d’estiu la demanda principal va estar encarada cap a la formació, i a partir de juny, a la cerca de feina activa per part d’un perfil de joves sense qualificació i/o desvinculat del món formatiu, aprofitant l’augment de ofertes laborals durant l’estiu.
Les feines a les quals han tingut accés són, principalment, de peó agrari, peó de fàbrica, promotor/a de supermercat, monitor/a de gimnàs, personal de les piscines municipals, dependent/a de comerç, etc.
El programa està destinat a joves d’entre 16 i 29 anys. S’han fet atencions a totes les edats, malgrat la franja d’edat predominant (70 persones) tenen entre 16 i 20 anys. També s’han atès 3 persones de més de 30 anys vinculades amb joves usuaris.
Si tenim en compte la nacionalitat dels joves, la majoritària és l’espanyola amb 49 persones, seguida de la marroquina amb 19 i la romanesa amb 8, entre altres.
Les derivacions per part dels instituts INS Canigó, INS Alcarràs i INS Seròs aquest quadrimestre han estat les majoritàries, amb un total de 33 persones ateses. Altres 28 persones s’han posat en contacte amb el programa pel seu compte, mentre que els Serveis Socials del Consell Comarcal del Segrià n’han derivat 23.
Els municipis d’on procedeixen la majoria dels i de les joves són Alcarràs (27), Almacelles (11), Aitona (10) i Lleida (7). La resta de municipis amb menor nombre de joves atesos són: Torrefarrera, Soses, Seròs; Benavent de Segrià, Alguaire, Alpicat, Alcoletge, Maials, Rosselló, Almenar, Albatàrrec, Sunyer, Gimenells, Torres de Segre i La Granja d’Escarp.
D’altra banda, les referents d’ocupació juvenil treballen coordinadament amb altres àrees del Consell Comarcal del Segrià, com Serveis Socials, Joventut i les dinamitzadores cíviques, així com amb agents de salut i d’educació, centres de formació, oficines de treball i entitats lligades al programa Noves Oportunitats.
Respecte als ajuntaments, aquest any s’ha obert una nova línia de comunicació per a la programació de xerrades informatives sobre el servei de Referents d’Ocupació Juvenil, vinculades a les associacions de joves i orientades a captar necessitats pròpies del jovent de cada municipi i, si és el cas, dissenyar tallers a mida per cobrir-les.
El Programa Referent d’Ocupació Juvenil està promogut pel Servei Públic d'Ocupació de Catalunya (SOC) i compta amb finançament del Fons Social Europeu.