ELS MUNICIPIS DEL CONSELL COMARCAL DEL SEGRIÀ MANTENEN EL 60% DE RECOLLIDA SELECTIVA AL 2020, TOT I ELS EFECTES NEGATIUS DE LA PANDÈMIA

Aquesta i altres dades s’han detallat avui davant el Consell de les Alcaldies en la presentació de l’informe corresponent de l’àrea de Medi Ambient.

La xifra se situa molt pel damunt de la mitjana catalana, que és del 44%, i dins dels objectius europeus que marquen l’objectiu del 55% de reciclatge l’any 2025.

Les dades són més positives en els 22 municipis amb el sistema porta a porta (77%) que en els 15 en que s’aplica el sistema d’illes de contenidors (43%).

També s’han presentat informes sobre les beques menjador, l’operatiu de la campanya agrària i la gravació de vídeos aeris per promocionar el turisme.

Les dades de recollida selectiva es mantenen properes al 60% en el conjunt de municipis on presta el servei el Consell Comarcal del Segrià, una xifra força positiva malgrat l’impacte negatiu de la pandèmia i que se situa molt pel damunt de la mitjana catalana. Aquesta i altres dades s’han detallat aquest dijous davant el Consell de les Alcaldies en la presentació de l’informe corresponent de l’àrea de Medi Ambient.

En el decurs del Consell de les Alcaldies s’han presentat altres tres informes. El primer, de l’àrea d’Ensenyament, presentant per Sílvia Olmo, ha detallat els ajuts socioeconòmics corresponents a les beques menjador per al curs vinent 2021-2022, que s’estima que seran a prop de 6.000.

El segon informe, presentat per Toni Bosch, cap de l'àrea de Serveis Socials, Benestar Social i Família, ha explicat a les alcaldies l’operatiu de la campanya agrària d’enguany, amb detalls sobre la contractació i les funcions de l'equip del Consell del Segrià que va començar a treballar la setmana passada, quan es van incorporar cinc persones durant sis mesos per tal de cobrir diferents necessitats al llarg de la campanya agrària. D’aquesta manera, en total seran set les persones que es dedicaran a fer tasques d'informació i acompanyament al territori sobre prevenció de la Covid-19 i de suport als ajuntaments, en coordinació amb Salut i Creu Roja. A més, s’ha llogat una furgoneta per al transport.

L’altre informe l’ha presentat el cap de l'àrea de Promoció Econòmica i Turisme, Josep Lluís Huguet, que ha explicat que l'àrea de Turisme del Consell, amb el suport del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, ha començat un nou projecte consistent en la realització amb drone de diversos vídeos aeris d'alta qualitat que mostraran la riquesa i varietat del Segrià, sense deixar de banda la identitat de tots els municipis de la comarca.

L'objectiu és promocionar i difondre els valors del territori –especialment des del punt de vista paisatgístic i patrimonial– per tal d'impulsar l'autoestima i la recuperació socioeconòmica de la comarca, que l'estiu passat es va veure especialment afectada per les restriccions derivades de la pandèmia sanitària.

Informe sobre la recollida selectiva de residus

Centrant-nos en l’informe sobre la recollida selectiva de residus, presentat pel president David Masot i pel cap de l’àrea de Medi Ambient, Territori i Sostenibilitat, Hilari Guiu, cal recordar que el Consell Comarcal del Segrià presta aquest servei de forma mancomunada a 37 municipis, concretament a tots els del Segrià menys Lleida ciutat. Des de mitjan 2018, aquesta recollida es desenvolupa en dos sistemes: en 15 municipis es realitza mitjançant contenidors al carrer distribuïts en àrees d’aportació de 5 contenidors i en els altres 22 municipis es fa mitjançant el sistema porta a porta.

El 2019, el primer any complet amb els dos nous sistemes implantats, els percentatges de recollida selectiva van evolucionar considerablement, passant del 24% al 58,8%. A efectes pràctics, l’evolució d’aquests percentatges va comportar la reducció del 50% de tones de residus dipositades a l’abocador comarcal i un augment del 56% de tones de residus destinades a reciclatge.

Aquestes dades de prop del 60% de recollida de residus situen al Consell Comarcal molt per sobre de la mitjana catalana, que segons les últimes dades és del 44% de recollida selectiva i dins dels objectius europeus que marquen l’objectiu del 55% de reciclatge l’any 2025.

Pel que fa als efectes de la pandèmia, comparant les dades dels anys 2019 i 2020, es constata un augment en la producció de residus de totes les fraccions, concretament un 9’7% de mitjana. Destaca l’augment de recollida de fracció vegetal un 23,2%, de voluminosos un 32,8% i de residus gestionats a través de les deixalleries un 44,7%. Es pot deduir que l’augment substancial d’aquestes fraccions (vegetal, voluminosos i deixalleria) correspon a les condicions de confinament i al fet que els veïns i veïnes del Segrià han aprofitat per fer neteja, arreglar jardins, tot i que caldrà contrastar aquesta hipòtesi amb l’evolució dels propers anys.

RESULTATS DELS MUNICIPIS AMB ILLES

Centrant-nos en els resultats del sistema per illes, en relació a l’any 2019, a tots els municipis amb aquest sistema ha augmentat la generació de residus en totes les fraccions, menys la fracció paper i cartró, que ha baixat lleugerament. Destaca els augments de voluminosos (+27%), de fracció vegetal (+23%) i de residus aportats a deixalleries (+20%). Les altres fraccions han augmentat amb els següents percentatges: resta un 7%, orgànica un 9%, envasos un 3% i vidre un 3%. La recollida de paper i cartró ha baixat un 3%.

Caldrà valorar, amb les dades dels anys posteriors, si aquestes variacions són fruit dels canvis d’hàbits ocasionats per la pandèmia o són tendències que es confirmaran. Sí que sembla clar que el confinament va provocar un increment d’ús dels serveis de recollida de voluminosos, deixalleria i vegetal, fraccions que es poden relacionar amb el fet d’estar més temps a casa.

Pel que fa al percentatge de recollida selectiva, aquest es manté al 43%, unes dècimes per sota de la mitjana catalana de l’any 2019 (44,8%) i encara lluny d’assolir els objectius europeus 55% al 2025 i 65% al 2030.

RESULTATS DELS MUNICIPIS AMB PORTA A PORTA

Pel que fa als resultats de la recollida selectiva amb els sistema porta a porta, aquests són molt bons i situen els municipis que l’apliquen molt per sobre de la mitjana catalana, que al 2019 va ser del 44,8%, i als municipis porta a porta del Segrià al 2020 és d’un 77,42%.

En comparació al 2019, l’any 2020 la recollida de residus ha augmentat considerablement, passant dels 0,72 kg/hab. i dia als 0,80 kg/hab. i dia. Aquest augment en la recollida s’ha notat en totes les fraccions (resta +26%, orgànica +4%, paper +3%, voluminosos +46%, deixalleries +54%) menys en la fracció vidre, que s’ha reduït un -6%.

L’augment en la recollida s’ha produït per diferents raons, algunes de les quals poden estar relacionades amb les restriccions causades per la pandèmia. Aquest fet és molt clar en el cas del vidre, ja que les restriccions a la restauració han provocat la reducció en la recollida d’aquests residus. També l’augment de l’ús del servei de voluminosos i de les deixalleries sembla que sigui conseqüència del confinament i del fet que molts veïns i veïnes hagin aprofitat per ordenar i canviar el mobiliari.

Un altre augment més preocupant és el de la resta, que ha augmentat un 26% respecte l’any anterior. Aquest augment és fruit de l’increment d’ús de les microdeixalleries, que relacionem directament amb els veïns i veïnes que potser inicialment feien ‘turisme de residus’ aprofitant els viatges diaris al seu lloc de treball, i que, amb els confinaments, es van acostumar a fer un mal ús de les microdeixalleries. També hi hem de sumar l’increment de residus generats per les mesures preses per fer front a la pandèmia, des de l’increment d’ús d’EPIS personals (mascaretes, bates, guants) al fet que en algunes activitats i habitatges durant algunes setmanes no van a poder fer la classificació dels residus.

Per acabar, cal destacar dos aspectes força positius. D’una banda, la mitjana de separació de residus (77,42%), que ens situa al nivell dels millors municipis de Catalunya i amb l’assoliment dels objectius europeus previstos per al 2025 i 2030. De l’altra l’increment de l’ús del servei porta a porta, que aquest any recollit 1 milió de kg més de residus, fent passar la mitjana per habitant de 0,72 kg/hab. i dia a 0,80 kg/hab. i dia.