La mostra inclou dotze tòtems i vol donar a conèixer la biografia i el llegat de dotze dones que han destacat en diversos àmbits.
L’exposició forma part dels actes de commemoració del Dia de les Dones i es podrà veure a diversos municipis del Segrià
El Casal dels Alamús ha acollit aquest diumenge la inauguració de l’exposició itinerant ‘Històriques. Dones que han fet història’, en el marc dels actes de commemoració del Dia Internacional de les Dones. A l’acte, impulsat pel servei d’Igualtat del Consell Comarcal del Segrià en col·laboració amb l’Ajuntament de Els Alamús, hi han assistit una setantena de persones.
Durant la inauguració s’ha pogut gaudir d’una visita guiada dinamitzada a càrrec de Maite Ojer, de la consultoria Degènere. L’acte ha comptat amb la presència del vicepresident del Consell, Toni Bosch, i de l’alcalde del municipi, Celestí Panavera, a més de representants de l’Associació de Dones, que prèviament han organitzat una caminada popular.
L’exposició mostra la imatge i la biografia de dotze dones pioneres que han deixat un llegat destacat en diferents disciplines. Bosch ha destacat que, “malgrat que les dones seleccionades han fet història en diferents camps com la pintura, la música, la física, la tecnologia, l’aviació o les expedicions espacials, en molts casos no han rebut el reconeixement que es mereixen o que haurien tingut si haguessin estat homes. De fet, aquesta invisibilitat de moltes dones és tan patent que fins i tot algunes d’elles han transcendit amb el cognom dels seus marits, que van adquirir després de casar-s’hi”.
En l’exposició s’ha volgut reivindicar aquestes dones, i per això hi consta el seu nom i cognom de naixement. És el cas, per exemple, de la compositora i pianista coneguda com Clara Schumann, però que en realitat es deia Clara Wieck.
La col·lecció ha estat dissenyada per Ruth Alba Jové després d’un procés creatiu molt elaborat i acurat que ha inclòs l’anàlisi de cada dona seleccionada i de diverses fotografies, així com també la tria de colors vinculats a l’origen o a la història de les protagonistes.
L’exposició dona continuïtat a la col·lecció d’il·lustracions de dotze dones pioneres que a principis d’any es van plasmar en el calendari de taula del Consell Comarcal i que ara s’ha materialitzat en dotze tòtems que està previst que es portin arreu de la comarca.
La iniciativa, que forma part del projecte transversal “Al Segrià, iguals”, compta amb el suport de l’àrea d’Igualtat de la Diputació de Lleida.
Les dotze dones que formen part de la col·lecció són:
- WANGARI MUTA MAATHAI (1940-2011) – biòloga, activista i ecologista kenyana. Primera dona africana amb Premi Nobel de la Pau (2004)
- ADELINE VIRGINIA STEPHEN (Virginia Wolf) (1882-1941) – escriptora i editora anglesa
- MARIA SKLODOWSKA (Marie Cuire) (1867-1934) – física i química polonesa (coneguda per l’estudi de la radioactivitat)
- ROSA L. McCAULEY PARKS (Rosa Parks) (1913-2005) – activista nord-americana pels drets civils
- HEDWIG EVA MARIA KIESLER (Hedy Lamarr) (1914-2000) – actriu i inventora austríaca i nord-americana (xarxes sense fils)
- MALALA YOUSAFZAI (1997) – estudiant i activista pakistanesa pel dret de les nenes i dones a l’educació. Dona més jove a rebre un Premi Nobel de la Pau (2014)
- SIMONE DE BEAUVIOR (1908-1986) – filòsofa, professora i escriptora francesa destacada del feminisme
- CLARA WIECK (Clara Schumann) (1819-1896) – compositora, pianista i professora de música alemanya que va impulsar l’obra del seu marit
- FRIDA KAHLO (1907-1954) – pintora mexicana que va abordar obertament temes com la sexualitat o l’avortament
- VALENTINA TEREIXKOVA (1937) – cosmonauta i enginyera russa. Primera dona a volar a l’espai (1963). Actualment es dedica a la política
- AMELIA EARHART (1897-1937) – aviadora nord-americana. Va impulsar l’aviació entre les dones i va ser la primera que va travessar l’Atlàntic en solitari.
- MARIA MONTESSORI (1870-1952) – pedagoga, científica, filòsofa i metgessa italiana, coneguda pel seu mètode pedagògic