JOSEPA SOPEÑA GUANYA EL IXè PREMI DE RELATS CURTS ‘HISTÒRIES VIVES DEL SEGRIÀ’ AMB ‘CARAGOL BOVER, JO TAMBÉ VINDRÉ’, UN RETRAT DEL PAISATGE RURAL I DE LA PAGESIA

El jurat es reunir en format mixt presencial-virtual

Montse Milan rep l’accèssit amb ‘Merceria Carme’, ambientada al carrer Major de Lleida durant les restriccions per la pandèmia. El jurat també ha destacat els originals d’Ester Comes, Benet Martín, Olga Solans i José Manuel Fuentes.

 

L’obra ‘Caragol bover, jo també vindré’, de Josepa Sopeña i Feu, ha estat escollida com la guanyadora de la IXa edició del Premi de Relats Curts ‘Històries Vives del Segrià’, un certamen organitzat des de l’Àrea de Cultura del Consell Comarcal del Segrià i que té com a objectiu fomentar la llengua catalana i promocionar la comarca a través de la narrativa.

Sopeña s’ha endut el premi de 650 euros amb que està dotat el guardó, mentre que l’accèssit ha estat per a Montse Milan Moliné amb ‘Merceria Carme’, que rebrà un premi de 250 euros.

Tant el primer premi com l’accèssit formaran part de la publicació ‘Històries Vives del Segrià’, promoguda pel Consell Comarcal i en la que també s’inclouran altres tres obres que han concorregut al IXè Premi de Relats Curts i que, a criteri del jurat i segons les bases del certamen, es considera oportú incloure-les en aquest volum. Aquestes obres són ‘El poble’, d’Ester Comes i Mirosa; ‘La mà de Napoleó’, de Benet Martín Rodríguez; i ‘El nínxol 717’, d’Olga Solans. En aquesta publicació també s’inclouran les obres destacades de la darrera edició del Premi. El jurat també ha fet una menció a l’obra ‘La peça miraculosa’, de José Manuel Fuentes Durán, però aquest relat no es publicarà per expressa renúncia del seu autor.

L’obra guanyadora, ‘Caragol bover, jo també vindré’, és un retrat del paisatge rural i de la pagesia, tot posant en valor la floració dels arbres fruiters, la gastronomia local com els caragols, els productes de l'hort i els dinars en família, sense oblidar que també fa una referència a la pel·lícula ‘Alcarràs’. Nascuda a Almenar el 1969, tot i que resident a Vilassar de Dalt, Josepa Sopeña i Feu és llicenciada en Filologia Anglesa i compagina les classes d’anglès amb l’escriptura. Després d’haver escrit diversos contes i relats, que han merescut diferents reconeixements, ha publicat la seva primera novel·la, ‘Demana-m’ho així i et diré que sí’.

Pel que fa a ‘Merceria Carme’, tracta temes com ara la Covid, les restriccions sanitàries i la vellesa. L'acció està situada a Lleida ciutat, en un negoci del carrer Major. La seva autora, Montse Milan Moliné, va néixer a Lleida l’any 1982, tot i que resideix a Esterri d’Àneu. És mestra i escriu per vocació. Ha fet cursos diversos cursos d’escriptura i està a punt de publicar el seu primer llibre de relats.

En total, el IXè Premi de Relats Curts ha comptat amb la participació de 27 originals, una xifra similar a la de fa dos anys, després que en la passada edició hi hagués un repunt en la participació. Cal destacar la varietat de la procedència dels autors i autores, atès que n’hi havia de tot Catalunya i fins i tot de Mequinensa i Gandia.

De cara a la propera edició, l’organització es planteja introduir algun canvi en els premis per tal d’incentivar la participació i la qualitat dels relats participants.

Els relats havien de ser inèdits, no premiats en cap altra convocatòria, estar escrits en llengua catalana, i la temàtica havia de referir-se a la comarca i/o als municipis del Segrià i incloure fets i esdeveniments versemblants. En la seva selecció, el jurat va tenir en compte aspectes com l’originalitat i creativitat de l’obra, l’adequació a la temàtica del Premi, el compliment de les bases del certamen i els recursos literaris emprats en l’obra, a més de criteris propis de cada membre del jurat.

Un jurat que es va reunir en format mixt presencial-virtual per decidir el veredicte. Estava format per les escriptores Montse Sanjuan i Marta Alòs; l’historiador i expert en patrimoni i turisme Jordi Seró; Teresa Malla, consellera i cap de l’Àrea de Cultura del Consell Comarcal del Segrià; Ester Martí Sentañes, guanyadora de l’anterior edició del Premi de Relats Curts; i Roger Craviotto, tècnic del Consorci de Normalització Lingüística.

El guardó compta amb el suport de l’Institut d’Estudis Ilerdencs i de la Diputació de Lleida.