La Xarxa de Punts de Voluntariat Local de Catalunya aprova el seu Decàleg

El Punt de voluntariat del Segrià ha participat en el procés d'elaboració del Decàleg.

El Punt de voluntariat del Segrià ha participat en el procés d'elaboració del Decàleg.

La Xarxa de Punts de Voluntariat Local de Catalunya, impulsada per la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària (DGACC) i integrada pel conjunt de punts de voluntariat que s’hi ha adherit, ha aprovat un Decàleg amb la finalitat de difondre la Xarxa, posar-la en valor i establir els objectius compartits dels ens locals que en formen part.

A més a més, el decàleg esdevindrà el document marc per a les futures adhesions dels ens locals a la Xarxa de Punts de Voluntariat Local de Catalunya, que té la voluntat de créixer i sumar nous territoris sota l’impuls de la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària (DGACC).

Decàleg

Els ens locals que configuren la Xarxa de Punts de Voluntariat Local de Catalunya es comprometen a impulsar i implementar les actuacions previstes en aquest decàleg:

1. Esdevenir el servei municipal/comarcal de referència en el foment del voluntariat i l’associacionisme davant la ciutadania i les entitats.

2. Promocionar el voluntariat davant la ciutadania, informar i acompanyar les persones que volen esdevenir voluntàries i derivar-les cap a les entitats del territori.

3. Posar en valor, promocionar i donar a conèixer les entitats que actuen al territori i els seus projectes davant la ciutadania i amplificar i difondre activament les crides de voluntariat de les entitats.

4. Avançar per fer complir el model català de voluntariat, que constitueix l’element clau per preservar la naturalesa i la força transformadora del voluntariat.

5. Contactar amb les entitats que actuen al territori per conèixer les seves necessitats i potenciar el seu apoderament mitjançant l’assessorament, l’acompanyament, la formació, la capacitació i el treball en xarxa.

6. Actuar com a agent dinamitzador de la participació i el compromís de la ciutadania i de les entitats en la transformació de la societat.

7. Reconèixer l’associacionisme i el voluntariat i el valor que aporta a la comunitat mitjançant actes públics d’agraïment i promoció, tot potenciant la visibilitat de les experiències de voluntariat i dels projectes de les entitats.

8. Potenciar el Curs d’Iniciació del Voluntariat adreçat a la ciutadania i promocionar el Pla de Formació de l’Associacionisme i el Voluntariat de Catalunya en tant que programa públic de formació d’implantació territorial.

9. Treballar per esdevenir el servei de referència per a fomentar el voluntariat i l’associacionisme dins de l’organització municipal/comarcal, impulsant una eficient coordinació interna amb les diferents àrees i serveis del propi ens locals que es relacionen amb les entitats i el voluntariat.

10. Participar activament en les trobades de la Xarxa de Punts de Voluntariat Local de Catalunya i compartir coneixement i aprenentatges i generar complicitats.

Xarxa de Punts de Voluntariat Local de Catalunya

L’any 2014 va néixer la Xarxa dels Punts de voluntariat local de Catalunya amb la coordinació de la DGACC arran de la necessitat de molts dels ens locals de disposar d’un espai compartit de treball i coneixement.

La Xarxa la constitueixen un grup d’ens locals compromesos en l’impuls al voluntariat i l’associacionisme, els quals comparteixen la voluntat de treballar de manera coordinada, amb vocació d’utilitat i per a la millora continua del servei públic que ofereixen a la ciutadania i a les entitats.