MONTOLIU DE LLEIDA ACULL DISSABTE LA PRIMERA ACTIVITAT DEL NOU PROJECTE ‘ELS MUSEUS I LES COL·LECCIONS DEL SEGRIÀ’ DONANT A CONÈIXER LES ESCULTURES I L’ART FUNERARI DE JAUME GORT

La Col·lecció d’escultures i relleus de Jaume Gort, protagonista de la primera jornada

El Museu gràfic de nines antigues de Benavent de Segrià, el Museu etnològic Casa Jan d’Almenar i el Museu d'història local Pepe Guillermo d’Almatret acolliran les següents jornades programades.

 

El projecte ‘Els Museus i les Col·leccions del Segrià. Cada espai, mil històries’ enceta dissabte vinent, 3 de juny, les activitats dinamitzadores en quatre espais expositius de la comarca. Impulsat per l’àrea de Cultura del Consell Comarcal, aquest projecte té com a objectiu donar a conèixer i difondre el contingut de 26 espais expositius de 18 municipis del Segrià, amb especial atenció als que no disposen de reconeixement oficial com a museus ni de recursos, però que ofereixen peces de col·leccionisme o difonen elements patrimonials.

La primera d’aquestes accions dinamitzadores arribarà dissabte a Montoliu de Lleida i es dedicarà a la Col·lecció d’escultures i relleus de Jaume Gort. La jornada inclourà, a les 10.30 hores, una xerrada sobre l'obra de Jaume Gort a càrrec de Jordi Curcó, un acte que es durà a terme a la Sala d'actes de l'Ajuntament, on s'exposa l'obra escultòrica cedida per la família de l’artista. Posteriorment l’activitat es traslladarà al cementiri, on es farà una visita per descobrir l'art funerari d’aquest escultor de la mà de Glòria Jové, professora de la UdL.

La segona de les activitats programades se celebrarà el dissabte 10 de juny al Museu gràfic de nines antigues de Benavent de Segrià, on a partir de les 11 hores es farà una jornada de portes obertes amb visita guiada per part d'Adriana Vara, propietària de la col·lecció, que ha cedit les obres a l’Ajuntament. També es farà una xerrada al Casal Cultural conduïda per l’equip de la Universitat de Lleida sobre la història del joc, relacionant el Museu amb altres museus adherits al projecte que també ens mostren jocs de diversos períodes històrics. També es reflexionarà sobre la visió contemporània del joc i la seva perspectiva social. A més, es convocarà al públic assistent a participar de la tertúlia podent portar algun joc ple d'història.

El 8 juliol serà el torn per al Museu etnològic Casa Jan d’Almenar, on en durà a terme una jornada de portes obertes a l'espai per poder visitar una casa de principis del segle XX i així conèixer el llegat de roba de la vida quotidiana: roba de treball, roba de la llar o la roba interior. La dissenyadora tèxtil i educadora social Lluïsa Gabarra oferirà una xerrada sobre el reaprofitament de la roba al llarg de la història a partir de peces de roba del mateix Museu Casa Jan. També es preveu fer una acció exterior on teixits exposats al museu surtin al carrer i es convidarà al públic assistent a participar de manera activa a l'acció, portant alguna peça de roba que estigui amb desús.

Finalment, la quarta acció dinamitzadora arribarà el 9 de juliol al Museu d'història local Pepe Guillermo d’Almatret, amb una jornada de portes obertes al museu i una visita guiada per part del mateix impulsor i propietari del museu, així com de l'equip de la Universitat de Lleida. Acabada la visita, l'equip presentarà dos accions molt relacionades amb les eines del camp: el  projecte ‘Metamorfosis mecànica’, una instal·lació escultòrica d’un zoòtrop amb projecció de vídeo-art, on veurem l'eina de la falç en moviment i evolució fins a la mecanització, presentat per David Uribe Salazar, Maria Torres Bergadà i Marta Pons Rodríguez. La segona acció és la proposta ‘Art-era’, presentada per Susanna Rosell Novell, Sílvia Pastells Masià, Sara Godoy Medina.  Basant-se en la cultura del blat i les eines que envolten el treball del blat recuperen paraules antigues que les màquines agrícoles van deixar obsoletes quan la forma de treballar el camp es va mecanitzar. Una recuperació d’eines i paraules que mostren en una instal·lació artística transitable i oberta al diàleg.