NOVA CAMPANYA DEL CONSELL COMARCAL DEL SEGRIÀ PER AL FOMENT DE LA RECOLLIDA SELECTIVA DE FRACCIÓ ORGÀNICA ALS QUINZE MUNICIPIS AMB SISTEMA D’ILLES DE CONTENIDORS

La presentació s'ha dut a terme aquest dijous a Alfés

El president David Masot i el cap de l’àrea de Medi Ambient, Territori i Sostenibilitat, Hilari Guiu, l’han presentat aquest dijous a Alfés

S’ha previst realitzar 70 punts informatius en dos fases (març-abril i maig-juny) en els quals educadors ambientals oferiran 300 hores de formació i repartiran 14.000 rotlles de 20 bosses compostables

L’objectiu és sensibilitzar la ciutadania i fidelitzar-la en l’ús d’aquest material, a la vegada que es recolliran les opinions dels usuaris a través d’una enquesta i de l’atenció personalitzada

 

El Consell Comarcal del Segrià ha presentat ‘Al Segrià, transformem els residus en recursos’, una campanya de sensibilització, comunicació i educació ambiental que arribarà a tots els municipis de la comarca dotats amb el sistema de recollida amb illes. Els detalls de la campanya s’han donat a conèixer avui a Alfés en un acte en què hi han participat David Masot, president del Consell Comarcal, i Hilari Guiu, cap de l’àrea de Medi Ambient, Territori i Sostenibilitat del Consell i alcalde d’Alfés, que han estat acompanyats per responsables d’Ecostudi, l’empresa que executa la campanya.

L’objectiu principal de la iniciativa és, segons ha detallat David Masot, l’augment de la recollida selectiva de la FORM (Fracció Orgànica de Residus Municipals) als quinze municipis de la comarca del Segrià que disposen del sistema de recollida de residus basat en illes de contenidors.

Per aconseguir-ho, “s’habilitaran punts informatius en els quals es lliurarà gratuïtament a la ciutadania bosses compostables gratuïtes per a la deposició de la fracció orgànica i es podrà recollir compost procedent de plantes de compostatge de residus municipals”, tal com ja s’ha pogut veure avui a Alfés. En el moment del lliurament de les bosses, els usuaris hauran de realitzar una enquesta, a la qual també es podrà accedir a través d’un codi QR. Tot plegat amb l’objectiu de “fidelitzar la ciutadania en l’ús de les bosses compostables”.

Entrant més en detall en el funcionament de la campanya, cal dir que als quinze municipis de la comarca del Segrià que fan la recollida en illes de contenidors es desplaçaran educadors ambientals encarregats de realitzar punts informatius i del repartiment de bosses compostables gratuïtes. En total, el Consell Comarcal repartirà 14.000 rotlles de 20 bosses compostables. A més, als punts es facilitarà informació relativa a la recollida selectiva de residus, i es repartiran saquets de compost realitzat amb les restes orgàniques de residus municipals, a fi que la ciutadania pugui comprovar el retorn que té l’esforç col·lectiu de reciclar.

També es farà atenció ciutadana per tal de resoldre dubtes sobre la recollida selectiva, alhora que es buscarà copsar les inquietuds de la ciutadania que permetin millorar el servei, i s’informarà als assistents sobre la campanya i els seus objectius. Als ciutadans que s’atengui, se’ls realitzarà una enquesta sobre els seus hàbits de reciclatge. Els punts informatius es realitzaran en diversos horaris i es buscarà fer-los coincidir amb esdeveniments amb afluència de veïns i veïnes, com ara fires, mercats setmanals, etc.

En total, està previst fer més de 70 punts informatius, en els quals també s’oferirà als assistents xocolata calenta per tal d’incentivar la participació. Tot el menatge utilitzat serà compostable (gots, culleres i tovallons). La previsió és dedicar, en conjunt, prop de 300 hores d’educació ambiental per tal de realitzar les actuacions descrites, que es desenvoluparan en dos períodes: durant els mesos de març-abril i maig-juny de 2022.

Cal remarcar que, segons dades de l’Agència de Residus de Catalunya, la mitjana de residus orgànics generats pels ciutadans als habitatges correspon aproximadament a un 30% del total dels residus. En l’actualitat, segons dades del 2021, els municipis amb recollida mitjançant contenidors del Consell Comarcal del Segrià separen un 13% dels residus orgànics i en total realitzen de mitjana un 39% de recollida selectiva.

Els municipis amb recollida porta a porta dupliquen en tones la quantitat total de residus orgànics recollits, fet que posa en evidència el gran potencial de millora que hi ha en aquesta fracció als municipis amb recollida en contenidors.

Incrementar la quantitat de residus orgànics recollits és de vital importància per tal de poder assolir els objectius europeus de reciclatge que es demanen a les administracions, i que consisteixen en el 55% de reciclatge al 2025.