El cicle ha tornat a esdevenir un element aglutinador i clau per tal de revifar l’activitat de les entitats de la comarca. Ha visitat 10 poblacions i ha comptat amb la participació de 300 cantaires pertanyents a 15 formacions corals. Al concert de cloenda hi han intervingut les corals Veus del Roser d’Almacelles, Ginestell d’Alguaire i L’Alzina d’Alcarràs.
L’església parroquial de Sant Llorenç de Soses ha estat l’escenari, aquest diumenge, del concert de cloenda de Segrià Corals 2022, un cicle emblemàtic del Consell Comarcal que enguany ha recorregut deu pobles i en què hi han participat 15 formacions corals i 300 cantaires. Aquesta ha estat la 16a edició d’un cicle que, enguany, tenia com a repte la recuperació del moviment coral després de la pandèmia, un objectiu que ha aconseguit amb escreix.
El concert de cloenda de Soses ha comptat amb la presència del president del Consell Comarcal, David Masot, la cap de l’àrea de Cultura del Consell, Teresa Malla, i la vicepresidenta de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, Estefania Rufach, a més de l’alcaldessa de Soses, Sandra Marco. També hi han estat presents diferents representants del Pubillatge Comarcal del Segrià.
En els parlaments, David Masot ha remarcat que “el món de la cultura i del cant coral es mereixia aquest retorn a la normalitat”, a la vegada que s’ha congratulat pel fet que “els concerts del cicle estaven plens i això demostra que el cant coral al Segrià està viu”, amb la qual cosa des del Consell es continuarà apostant per aquest cicle i perquè “el cant coral sigui visible a tots els pobles de comarca”. Per la seva part, Teresa Malla ha assenyalat que “mobilitzar 300 veus de 15 corals del Segrià és un èxit”, de manera que ha encoratjat totes les formacions a “tirar endavant i a sortir a cantar. Ho feu bé i al Consell Comarcal n'estem orgullosos”. Finalment, Estefania Rufach ha precisat que “les corals sempre fan lluir la festa” i que el Consell Comarcal “és un pilar de cultura per al Segrià”, motiu pel qual ha expressat el suport de la Diputació al cicle, als ajuntaments, als alcaldes i a les alcaldesses per tal que puguin mantenir viu aquest esdeveniment cultural que és Segrià Corals.
Les formacions participants en aquest concert final han estat la Coral l’Alzina, d’Alcarràs, la Coral Veus del Roser, d’Almacelles, i la Coral Ginestell, d’Alguaire. La primera ha brindat un repertori amb ‘Edelwais’, ‘No puc evitar enamorar-me de tu’, ‘Més lluny’ i ‘Que tinguem sort’; la segona ha ofert les peces ‘Oh happy day’, ‘Gavina voladora’ i ‘Pregheró’; la Coral Ginestell ha interpretat ‘Tens un amic’, ‘Arrels’, ‘Fent camí’, ‘Cada dia és un nou pas’ i ‘California Dreamin’.
A continuació, les tres corals han cantat conjuntament dos cançons originàries del cançoner popular, ‘Madaleta’ i ‘Isabel’, unes peces que s’han anat repetint com a cant comú al llarg de tots els concerts del cicle, que enguany s’ha sumat a la commemoració del Centenari de la creació de l'Obra del Cançoner Popular de Catalunya. D’aquesta manera s’ha volgut donar a conèixer, al llarg de tot el cicle, la cançó popular com a element del patrimonial cultural immaterial, com a eina de participació i cohesió social. En acabar aquestes interpretacions, s’ha posat el colofó al concert amb el cant, també conjunt, d’Els Segadors, que ha estat dirigit pel mateix David Masot, que també és cantaire.
El cicle Segrià Corals 2022 ha ofert concerts en deu poblacions des del 22 de maig fins aquest diumenge, tot plegat en la 16a edició d'un dels projectes amb més tradició i arrelament dins de l'àrea de Cultura del Consell Comarcal del Segrià i que enguany s’ha recuperat després d'haver-se hagut d'anul·lar per la pandèmia. En aquesta ocasió, el cicle ha comptat amb les actuacions de 15 formacions corals, amb un total de 300 cantaires. Les corals participants han estat Petit Cor Cantàtor i la Coral Clavellina, de Torrefarrera; la Coral La Primavera Artesenca, d’Artesa de Lleida; la Coral Estels de l'Associació Cultural de Dones d'Almacelles (ACDA) i la Coral Veus del Roser, d'Almacelles; la Coral Bell Camp i la Coral Ginestell, d’Alguaire; el Conjunt de Veus Cordeveus, de Corbins; la Coral Flor d’Espígol, de Rosselló; la Coral La Palometa, de Puigverd de Lleida; la Coral Montserratina, de Raimat; la Coral La Lira, de Torres de Segre; la Coral El Roser, de Massalcoreig; la Coral Sant Bartomeu, d’Alpicat; i la Coral l'Alzina, d'Alcarràs. Pel que fa a les poblacions que s’han visitat, han estat Maials, Torres de Segre, Almacelles, Benavent de Segrià, Sunyer, Corbins, Seròs, Alguaire, Torrefarrera i Soses.
Per part de l’àrea de Cultura del Consell, la valoració del cicle és força positiva, atès que, malgrat que al començament va costar una mica arrancar degut a que algunes de les corals que havien participat en anys anteriors havien causat baixa arran de la pandèmia, al final tot va anar agafant volada i fins i tot es va comptar amb una formació nova que mai no hi havia participat, la Coral Estels d’ACDA, d’Almacelles. En qualsevol cas, el nivell dels concerts ha estat òptim i hi ha hagut una acollida molt favorable per part del públic, que sempre és fidel a la proposta de Segrià Corals.
Cal tenir en compte, a més, que el gran objectiu per enguany era recuperar el moviment coral tan present a la comarca, que es va veure interromput els dos darrers anys com a conseqüència de la pandèmia. En aquest sentit, Segrià Corals ha esdevingut un cop més un element aglutinador i clau, sempre amb la mirada posada en donar suport a les entitats de cantaires del Segrià i en fomentar el cant coral als municipis del territori a través d'una programació de concerts de periodicitat anual als municipis adherits. La iniciativa ha comptat, com sempre, amb el suport de la Diputació de Lleida mitjançant l'Institut d'Estudis Ilerdencs i amb la col·laboració dels ajuntaments adherits.
Podeu veure més fotos clicant AQUÍ.