L’EXPOSICIÓ ITINERANT ‘HISTÒRIQUES. DONES QUE HAN FET HISTÒRIA’ ES PODRÀ VEURE EN DIVERSOS POBLES DEL SEGRIÀ

Imatge del cartell de l'exposició de Torres de Segre

Comença la seva itinerància aquest dilluns a Torres de Segre i després anirà a Alcoletge, Alfés, Aitona, Corbins, Alguaire, Torrebesses i Alpicat

L’exposició ‘Històriques. Dones que han fet història’, que impulsa el servei d’Igualtat del Consell Comarcal del Segrià, ha començat aquest dilluns la seva itinerància per la comarca. De moment, s’instal·larà a vuit municipis, però encara es pot sol·licitar des dels ajuntaments.

Després d’inaugurar-se als Alamús en motiu del Dia Internacional de les Dones, l’exposició, que explica la vida i el llegat de dotze dones pioneres destacades en diferents disciplines, es podrà veure del 4 al 15 de juliol als baixos de l’Ajuntament de Torres de Segre.

La següent parada de la mostra serà Alcoletge (del 20 de juliol al 21 d’agost) i després recorrerà els municipis d’Alfés (del 6 a l’11 de setembre), Aitona (del 15 al 25 de setembre), Corbins (del 26 de setembre al 9 d’octubre), Alguaire (del 10 al 21 d’octubre), Torrebesses (del 21 d’octubre al 21 de novembre) i Alpicat (del 21 al 30 de novembre).

A més de l’exposició, els municipis que ho demanen també poden gaudir d’una visita guiada dinamitzada a càrrec del Consell Comarcal del Segrià per aprofundir en la història d’aquestes dones que en pocs casos han rebut el reconeixement que es mereixen. De fet, un dels objectius del projecte és posar en valor el paper de les dones en una societat en què hi manca el reconeixement del talent femení i en què les estructures patriarcals dificulten la visibilitat de la meitat de la població.

La mostra està formada per 12 tòtems, cadascun dedicat a una dona que ha destacat en diferents camps com la pintura, la música, la física, la tecnologia, l’aviació o les expedicions espacials, entre altres. Cada tòtem mostra una il·lustració de cada dona i una petita biografia, que es pot ampliar accedint a un codi QR vinculat a la pàgina web del Consell Comarcal www.segria.cat (hi podeu accedir clicant AQUÍ).

La iniciativa forma part del projecte transversal “Al Segrià, iguals” i compta amb el suport de l’àrea d’Igualtat de la Diputació de Lleida.

Les dones triades són:

•   WANGARI MUTA MAATHAI (1940-2011) – biòloga, activista i ecologista kenyana. Primera dona africana amb Premi Nobel de la Pau (2004)

•   ADELINE VIRGINIA STEPHEN (Virginia Wolf) (1882-1941) – escriptora i editora anglesa

•   MARIA SKLODOWSKA (Marie Cuire) (1867-1934) – física i química polonesa (coneguda per l’estudi de la radioactivitat)

•   ROSA L. McCAULEY PARKS (Rosa Parks) (1913-2005) – activista nord-americana pels drets civils

•   HEDWIG EVA MARIA KIESLER (Hedy Lamarr) (1914-2000) – actriu i inventora austríaca i nord-americana (xarxes sense fils)

•   MALALA YOUSAFZAI (1997) – estudiant i activista pakistanesa pel dret de les nenes i dones a l’educació. Dona més jove a rebre un Premi Nobel de la Pau (2014)

•   SIMONE DE BEAUVIOR (1908-1986) – filòsofa, professora i escriptora francesa destacada del feminisme

•   CLARA WIECK (Clara Schumann) (1819-1896) – compositora, pianista i professora de música alemanya que va impulsar l’obra del seu marit

•   FRIDA KAHLO (1907-1954) – pintora mexicana que va abordar obertament temes com la sexualitat o l’avortament

•   VALENTINA TEREIXKOVA (1937) – cosmonauta i enginyera russa. Primera dona a volar a l’espai (1963). Actualment es dedica a la política

•   AMELIA EARHART (1897-1937) – aviadora nord-americana. Va impulsar l’aviació entre les dones i va ser la primera que va travessar l’Atlàntic en solitari

•   MARIA MONTESSORI (1870-1952) – pedagoga, científica, filòsofa i metgessa italiana, coneguda pel seu mètode pedagògic