Càrrecs i tècnics de més de 15 municipis s'han reunit avui dijous dia 15 de desembre a la seu del Consell Comarcal per programar la temporada de floració del 2024 com a recurs turístic.
Els més de 15 municipis que s’uneixen per participar en el projecte “Segrià, Terra de Floració”, que aixopluga el Consell Comarcal del Segrià, han mantingut la primera reunió de treball conjunta a la seu del Consell a Lleida. La va presidir Manel Ezquerra, vicepresident del Consell i cap de l’àrea de Turisme.
Un dels aspectes que es van tractar va ser l’oportunitat de donar a conèixer als visitants les diverses flors dels arbres i plantes que es conreen a la nostra comarca. El fulletó que es distribuïrà aquest any mostrarà imatges per tal que el viatger pugui distingir, per exemple, la flor rosa del presseguer de la flor blanca de les pereres, les pomeres, els cirerers i el ametllers.
El Segrià permet també la contemplació de la flor de l’olivera o del llúpol en algunes àrees.
Es tracta d’una tasca pedagògica en la qual tots els pobles hi estan d’acord, per tal que els visitants coneguin millor la fruita que consumiran quan hagin transcorregut uns mesos.
Respectar la natura
En aquest punt del calendari, els pobles que disposen de territori de floració volen que les visitants del 2024 aprenguin que “la natura és qui mana”, en paraules de la tècnica de Turisme Montserrat Rocaginé.
Això vol dir, per exemple, que al fulletó que s’editi i a les xarxes socials se subratllarà el respecte pel calendari de la floració (que va en funció de la meteorologia i no d’una decisió humana). També es demanarà més civisme: no arrencar branques, no embrutar els trossos o no fer malbé un arbre per fer-se una selfi, per exemple.
Mentre que alguns pobles com Aitona disposen ja d’una llarga trajectòria de 13 anys i un gran nombre de visitants diaris, altres tot just comencen. La reunió va servir per intercanviar experiències, coordinar activitats i calendaris, i impulsar noves accions en pobles que volen involucrar-se més.
Des del Consell Comarcal del Segrià es treballa en la coordinació de propostes i en dinamitzar més recursos tecnològics. També es fomenta la participació d’iniciatives privades. Per això van sortir idees com caminades, rutes de cicloturisme, concerts, teatralitzacions o propostes gastronòmiques.
“Segrià, Terra de Floració” va enfocat a tots els públics i a la diversitat de preus, des de l’activitat gratuïta fins a possibles propostes premium. Es tracta de crear sinèrgies per fomentar un turisme de floració que al mateix temps doni més vida al sector de la restauració, al coneixement del patrimoni cultural de cada poble i a l’economia del conjunt.
"Segrià, Terra de Floració" és un projecte que compta amb la col·laboració del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida.