Durant aquest 2022, es preveu reestructurar l’àrea i especialitzar-la per tal de fer més eficient el servei
També es farà un Pla Estratègic de l’Habitatge al Segrià per afrontar les dificultats d’accés a una habitatge
Els i les professionals dels Serveis Socials bàsics del Consell Comarcal del Segrià han atès durant l’any 2021 un total d’11.567 persones vulnerables (el 16% de la població) tant des de les oficines de la seu del Consell com des de les que hi ha ubicades a cada ajuntament de la comarca. El nombre de persones usuàries es manté similar a l’any anterior.
Durant aquest mes de gener s’ha fet l’avaluació del servei durant l’any 2021 i s’han fixat les línies de treball per al 2022, alhora que s’estan acabant de definir les fitxes del nou Contracte Programa de la Generalitat.
Pel que fa a temàtiques, al 2021 des del servei s’han atès 10.952 problemàtiques a la comarca, en què destaquen les relacionades amb salut i dependència (3.418 persones), problemes econòmics (2.407 persones) i mancances socials referents a les relacions familiars i amb l’entorn (1.630 persones). Destaquen també les 428 persones que s’han atès per problemes d’accés a l’habitatge.
El vicepresident del Consell i cap de l’àrea de Serveis Socials, Toni Bosch, afirma que “per millorar l’eficiència del servei que es dona als veïns i veïnes de la comarca i agilitzar la resposta a les seves problemàtiques, aquest 2022 es farà una reestructuració de l’àrea encaminada cap a l’especialització, com ja es va fer l’any passat amb la creació de l’Oficina de Pobresa Energètica”. En concret, pel que fa a la problemàtica creixent de l’accés a l’habitatge, Bosch explica que “es farà un Pla Estratègic de l’Habitatge al Segrià per tenir una diagnosi de l’estat actual del parc d’habitatge social –especialment als municipis de menys de 5.000 habitants de la comarca– i a partir d’aquí impulsar accions per poder optar a futures subvencions del Next Generation amb l’objectiu d’afavorir l’accés de tothom a un habitatge”.
“Un altre dels aspectes que més preocupa dins l’àrea són les problemàtiques de salut i econòmiques en municipis petits, que responen majoritàriament a l’envelliment de la població i al despoblament. Per això està previst dedicar més esforços a la població sènior”, conclou Bosch.
Un altra de les prioritats per a l’any 2022 és augmentar encara més la capacitat de realitzar tractament social als casos on s’intervé i la possibilitat que els i les professionals puguin millorar la qualitat dels plans d’intervenció que s’implementen per donar resposta a les situacions de vulnerabilitat social.
En total, durant el 2021 l’àrea bàsica de Serveis Socials ha fet 44.741 actuacions al Segrià, i en 2.862 s’ha fet tractament social.
Pel que fa als recursos, s’han tramitat 416 ajuts d’urgència, el 65% dels quals per alimentació (102.150 euros), però també per pobresa energètica (29.007 euros), habitatge (18.723 euros) i farmàcia (1.952 euros), entre altres.
D’altra banda, s’han tramitat 109 altres noves en teleassistència dels 722 aparells actius durant el 2021, així com 70 peticions de SAD Social i 138 de SAD Dependència.
En les properes setmanes, els responsables de l’àrea iniciaran una ronda de reunions amb les alcaldies de la comarca per comunicar les dades individualitzades d’atenció i servei del 2021 a cada municipi i posar en comú les necessitats del territori.