La bugada és molt més que rentar la roba
Històricament fer la bugada ha estat una feina feixuga que ha recaigut sobretot en les dones, com una activitat més de l’esfera domèstica que la societat els havia atorgat tradicionalment i que molt sovint s’havia de fer en condicions d’extrema duresa i intens esforç físic.
El safareig es van convertir en un espai de treball i de socialització femenina, un lloc de tertúlia mentre les dones rentaven. Era un espai de llibertat, on podien parlar sense traves, explicar-se remeis, històries, compartir experiències, cançons, etc...era un lloc íntim on s'explicaven les seves coses i les que passaven al seu voltant.
El Consell Comarcal del Segrià, mitjançant el Servei d'Informació i Atenció a les Dones-SIAD, ha recollit la veu de diversos testimonis de la comarca, els ha reproduït i ha creat l'exposició “Bugada i safareig al Segrià. La bugada és molt més que rentar la roba". L’objectiu de l’exposició és donar visibilitat a aquest espai utilitzat tradicionalment per les dones i recuperar una part invisibilitzada de la memòria històrica dels treballs de les dones.
També es pot fer un tour una visita virtual en 360° en algunes de les localitzacions encara existents i bona part del record popular de la geografia comarcal de mitjans del segle XX en aquest enllaç.