Va ser una figura destacada del feminisme, a més de filòsofa, professora i escriptora. Va analitzar i descriure la desigualtat per raó de sexe i la subordinació de les dones envers els homes de manera magistral.
Va ser una nena brillant que va néixer en una llar acomodada, on la cultura era molt important. Ben aviat va aprendre a llegir i a escriure, fins i tot petites obres teatrals que ella mateixa creava.
Quan era petita, les condicions de vida la família van canviar. La família es va arruïnar i va haver de canviar de domicili, prescindint de molts dels luxes que havien gaudit fins aquell moment. El seu pare pensava que la forma de sortir de la pobresa era tenir una bona educació, i l'esperonava dient-li “tens el cervell d’un home”. El seu pare sempre havia volgut tenir un fill mascle.
Ella ben aviat va decidir ser escriptora, i era molt jove quan va plantejar-se qüestions profundes com la fe cristiana o el per què de la mort. En totes aquestes qüestions coincidia amb altres pensadors de la seva època, com Camus o Sartre, qui esdevindria el seu company de vida.
Simone de Beauvoir va destacar en els estudis i va obtenir molts títols, però es va decantar per la filosofia.
Quan va publicar El Segon Sexe, l'any 1949, va provocar tal escàndol que fins i tot el Vaticà incorporà el llibre a la llista d’obres prohibides. La seva visió sobre temes com l’avortament o el matrimoni resultaven escandalosos per l’època, i a més a més descrivia clarament com la societat col·locava la dona sempre sota l’home, subordinada a aquest, i utilitzava tot tipus de mecanismes per perpetuar la desigualtat.
Tot i que es va comprometre políticament, la seva activitat política pròpia va començar amb el Moviment d’Alliberament de les Dones, en la dècada dels 70.
Una de les frases més conegudes de Simone de Beauvoir és “no es neix dona, una se’n fa”. Amb aquesta reflexió aborda la construcció del gènere, diferenciant-lo del concepte “sexe” (el sexe com quelcom biològic, el gènere com quelcom social i cultural).
Militant del feminisme, escriptora, assagista, pensadora crítica i molts cops polèmica, el seu llegat ha estat una contribució molt important per al moviment feminista.